13 maart 2019

De publieke cloud is fijn werken, maar is hij ook feilloos?

Werken in de cloud wordt steeds populairder. En niet voor niets. Werken waar en wanneer u maar wilt, op het moment dat u het beste uitkomt is natuurlijk ook erg aantrekkelijk. Tegelijkertijd zijn veel bedrijven zich vaak niet volledig bewust van hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om data en beveiliging. Om dit zichtbaar te maken, voeren we bij Solviteers regelmatig security scans uit bij bedrijven om hun beveiliging te checken. Vervolgens is er eigenlijk altijd wel wat te verbeteren. De belangrijkste punten hebben we op een rijtje gezet.

1. Het is uw data, u bent verantwoordelijk

Het afgelopen jaar was er veel te doen rondom de inwerkingtreding van de AVG. Veel bedrijven wisten niet wat ze nu wel of niet moesten met hun persoonsgegevens. Wat inmiddels hopelijk duidelijk is, is dat ze uw verantwoordelijkheid zijn. Ook als u ze in de cloud zet. Het is niet zo dat de clouddiensten dat ineens van u overnemen. Voor de wet maakt het namelijk geen verschil.

2. Zorg voor een back-up

Daarom is het onder meer belangrijk om een back-up te maken van uw cloudgegevens. Iets wat wij bij Solviteers overigens standaard voor u regelen. Net zoals bij data op uw eigen server, kan er van alles mee gebeuren. De grootste risico’s zijn menselijke fouten, zoals het per ongeluk wissen of overschrijven van data. Ook in technische zin zijn er risico’s, onder meer door ransomware of datacorruptie. Daarnaast zorgen veel clouddiensten, zoals Microsoft Office 365, slechts voor een beperkte back-up. Is een bestand weg, dan is het na verloop van tijd ook echt weg. Dit soort risico’s ondervangt u niet alleen met procedures, ook technisch is het dus belangrijk om extra veiligheid in te bouwen.

3. Bewustzijn

De cloud biedt veel unieke voordelen. Het altijd en overal kunnen inloggen is er daar één van. Tegelijkertijd zorgt dit ook voor extra kwetsbaarheid. Hackers zijn tenslotte maar één gekraakt wachtwoord verwijderd van uw bedrijfsgegevens. Vrijwel alle medewerkers zijn zich hiervan bewust. Tegelijkertijd vinden mensen het heel moeilijk om goede wachtwoorden te verzinnen én te onthouden. En dus gaat het onbewust toch vaak fout. Het kweken van bewustwording is en blijft belangrijk. Briefjes met wachtwoorden onder het toetsenbord kunnen echt niet. Iets wat we overigens regelmatig tegenkomen in de praktijk.

4. Lokale beveiliging

Ook als u in de cloud werkt, blijft er nog genoeg apparatuur over die beveiligd moet worden. Ten eerste natuurlijk de computers, maar ook randapparatuur zoals printers. Daarnaast moeten ook uw netwerk en wifi ‘gewoon’ beveiligd blijven.

Solviteers

Het werken in de cloud is niet feilloos, maar met een aantal aanvullende maatregelen kunt u een heel eind komen. Wilt u uw beveiliging verbeteren? Dan is het aan te raden om te beginnen met een grondige beoordeling. Bij Solviteers nemen we uw ICT-omgeving middels een beveiligingsscan onder de loep om te kijken wat er beter kan. Zo krijgt u meer duidelijkheid over de maatregelen die u kunt nemen om tot een veilige ICT-omgeving te komen.

Meer informatie?

Livechat

Wij zijn via Livechat beschikbaar tussen 08:30 en 17:00 uur.

Start Livechat

Contact

Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur.

+31 (0) 30 280 36 55

In heel het land zijn de gevolgen van het Coronavirus voor iedereen merkbaar. Ondanks deze ongewone tijd blijft Solviteers u zo flexibel mogelijk ondersteunen. Wij zij goed bereikbaar via telefoon, live chat en per e-mail. Afspraken plannen wij online in zodat u snel geholpen wordt.