9 oktober 2018

Solviteers maken het verschil tijdens jubileumweekend

“Wij zagen hier als een berg tegenop en waren er zelf nooit aan begonnen. De cliënten kunnen dankzij de inzet van Solviteers weer makkelijker tussen de rijen planten door en zelf aan de slag gaan.”

Vrijwilliger, Het Groendomein Wasven

Tijdens het personeelsweekend op 28 en 29 september is het 25-jarig jubileum van Solviteers gevierd. Het was een weekend voor alle Solviteers waarbij teambuilding en plezier centraal stonden, maar waarbij ook maatschappelijke inzet een belangrijke rol speelde. Voorafgaand aan het weekend is gesproken met de stichting Present over verschillende activiteiten met een maatschappelijk doel. Deze activiteiten moesten door een grote groep enthousiaste Solviteers uitgevoerd kunnen worden. En dit is gelukt! De groep is verspreid over drie locaties, op één van de locaties zijn IT-problemen opgelost. Op een andere locatie heeft een groep gewandeld met ouderen en op de derde locatie is er een berg werk verzet in het groendomein. Wij hebben met z’n allen echt een verschil kunnen maken die dag en hopen anderen te inspireren dit ook te doen.

Het groendomein op orde krijgen

Het Groendomein Wasven is een stichting die zich inzet om de boerderij en het omliggende landgoed te behouden en te versterken via duurzame ontwikkeling. Op het landgoed staat ook een zorgboerderij waar een restaurant, bakkerij, koffiebranderij, groenwerkplaats en een winkel in zijn gevestigd. In de zorgboerderij werken mensen met een verstandelijke beperking samen met professionals en vrijwilligers.

Een groep Solviteers ging aan de slag op het Wasven met het rooien van de aardappelen, het bijwerken van een veld met rabarber en het onderhouden van de fruitboomgaard.

Op het veld met rabarber werden de planten compleet overwoekerd door onkruid. Eén van de vrijwilligers van het Wasven vertelde dat ze er zelf niet aan toekwamen om het veld goed te onderhouden. Ze waren erg blij met onze hulp. Na een paar uur stevig schoffelen was het meeste onkruid weggehaald.

Ook in de fruitboomgaard had het onkruid vrij spel. Omdat het zo dichtgegroeid was konden de cliënten van de zorgboerderij niet meer bij het fruit om dit te plukken. Een groep collega’s hebben hun mouwen opgestroopt en zijn enthousiast aan de slag gegaan. Het resultaat was precies wat de vrijwilligers gehoopt hadden; de paden tussen de bomen en struiken zijn weer vrij. Eén van de aanwezige vrijwilligers van het Wasven vertelde:

“Wij zagen hier als een berg tegenop en waren er zelf nooit aan begonnen. De cliënten kunnen dankzij de inzet van Solviteers weer makkelijker tussen de rijen planten door en zelf aan de slag gaan.”

Naast het bijwerken van het veld met rabarber en de fruitboomgaard was er ook hulp nodig bij het rooien van de aardappels. Met een riek in de hand kon de ‘strijd’ worden aangegaan. Al snel bleek dat sommige collega’s hier meer aanleg voor hadden dan anderen.

Even er op uit met de bewoners

Een aantal Solviteers zijn gaan helpen bij de Passaat, dit is een centrum voor ouderenzorg. Deze collega’s zijn gaan wandelen met een groep ouderen. Een hulpverleenster van Passaat vertelt:

“Wij kunnen alleen naar buiten met de bewoners als wij dit soort groepen hebben. Het maakt ook echt een verschil of wij met 3 of met 15 mensen naar buiten kunnen en waarbij ook nog 1 op 1 aandacht is. Fijn dat wij dit dankzij de ondersteuning van Solviteers nu konden realiseren.”

Halverwege de wandeling was het tijd voor een kopje koffie en een stuk taart. Aan het eind van de wandeling gaf één van de enthousiaste bewoonsters aan ‘nog wel een rondje’ te willen gaan en een andere bewoner vertelde dat het heerlijk was om buiten te zijn geweest. Tot slot zijn de bewoners teruggebracht naar hun afdeling en gaven de begeleiders van de Passaat nog een rondleiding door het centrum.

IT-problemen oplossen

Op het woonpark Eckartdal heeft een andere groep collega’s geholpen bij verschillende IT-taken. In het woonpark Eckartdal verblijven cliënten met een verstandelijke en/of lichamelijke aandoening. Onze collega’s kwamen als geroepen om de mensen te helpen met het gebruik van hun iPad en tablets. Daarnaast konden zij ook hun internetproblemen oplossen en helpen bij andere vragen die er waren. De hulpverleners van Eckartdal waren ontzettend blij met deze hulp:

“Hier komen wij nooit aan toe want dit kost ons gewoon teveel tijd en dan zouden wij onze cliënten tekort doen”.

Naast het oplossen van de IT-problemen en hulp met de tablets, hebben de Solviteers ook een digitaal bord geïnstalleerd.

Bijzonder om onze know-how in te kunnen zetten om deze groep te helpen met de tablets en andere IT-taken. Gelukkig was er ook ruimte om samen met de cliënten een spelletje te spelen en wat te praten”.

Aldus één van de aanwezige Solviteers collega’s.

Wil je ook als vrijwilliger een verschil maken?

Solviteers heeft deze activiteiten kunnen realiseren dankzij de coördinatie van stichting Present. In de dagelijkse praktijk organiseert Present afgeronde kortdurende projecten waarbij een groep vrijwilligers hulp biedt. Wil jij ook een keer een andere invulling geven aan het bedrijfsuitje? Een activiteit via Present betekent dat je je op een zinvolle manier inzet voor de maatschappij. Present zorgt voor de voorbereiding en organisatie van de activiteit, en je weet dat de hulp goed terecht komt. Voor meer informatie: www.presentnederland.nl.

DELEN

Meer informatie?

Livechat

Wij zijn via Livechat beschikbaar tussen 08:30 en 17:00 uur.

Start Livechat

WhatsApp

Via 06 14879903, op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur. We reageren binnen 15 minuten.