7 december 2018

Pas op! De nieuwe gijzelsoftware SamSam is in omloop

Dagelijks staan organisaties voor de uitdaging om hun IT-omgeving te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf, zoals besmettingen van virussen, wormen of malware. Momenteel zijn verschillende malware-varianten van ransomware in omloop, zoals de nieuwe gijzelsoftware SamSam. Inmiddels zijn al tientallen bedrijven in Nederland getroffen door deze vorm van ransomware.

Gijzelsoftware SamSam: een gevaarlijke, stille indringer

SamSam roept de angst op dat u wordt gehackt en al uw gegevens kwijt bent en die tegen betaling van een fors bedrag misschien terug kunt krijgen. Een gerichte aanval van hackers die zich eerst ongemerkt toegang verschaffen tot uw IT-systeem, dan de back-up(s) onklaar maken en daarna de systemen besmetten en de gegevens versleutelen. Het vervelende van SamSam is dat het geen traditioneel virus is, waardoor het door standaard antisoftware vaak niet wordt herkend.

De gevolgen van deze ongewone gijzelsoftware

Doordat IT-systemen gericht worden gegijzeld, kunnen hackers meer losgeld eisen dan bij andere besmettingen. Naast financiële consequenties kan deze ‘gijzeling’ ook nadelige gevolgen hebben voor uw klanten en relaties. Verder kan uw organisatie enorme reputatieschade oplopen, iets wat u uiteraard wilt voorkomen.

Bescherm uw IT-omgeving op tijd

Wij geven u snel inzicht in de mate waarin uw IT-infrastructuur beveiligd is tegen aanvallen en leggen zwakke plekken in de beveiliging bloot. Uiteraard kijken wij naar het volledige spectrum van informatiebeveiliging. Naast dat u technisch uw zaken op orde heeft, is namelijk ook de juiste bewustwording onder medewerkers essentieel. Ons advies is om eindgebruikers en beheerders regelmatig op de mogelijke gevaren van virussen en malware te wijzen, zodat de bewustwording wordt verhoogd. Wij verzorgen regelmatig bewustwordingstrainingen waarin wij laten zien welke maatregelen u kunt nemen om uw organisatie zo goed mogelijk te beschermen tegen het risico van ransomware.

Snel inzicht in de beveiliging van uw IT-infrastructuur?

Neem contact met ons op via: 030 280 36 55 of via e-mail: info@solviteers.nl.

DELEN

Meer informatie?

Livechat

Wij zijn via Livechat beschikbaar tussen 08:30 en 17:00 uur.

Start Livechat

Contact

Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur.

+31 (0) 30 280 36 55

In heel het land zijn de gevolgen van het Coronavirus voor iedereen merkbaar. Ondanks deze ongewone tijd blijft Solviteers u zo flexibel mogelijk ondersteunen. Wij zij goed bereikbaar via telefoon, live chat en per e-mail. Afspraken plannen wij online in zodat u snel geholpen wordt.