1 april 2019

Migreren naar de cloud in 7 stappen

Overstappen op werken in de cloud gaat niet van de een op de andere dag. Er komt veel voorbereidend werk en specialistische kennis bij kijken om het proces in goede banen te leiden. Vanuit onze ervaring hebben wij de zeven belangrijkste stappen in het migratieproces op een rij gezet.

1. Kies de juiste cloud

Het klinkt wellicht wat gek: ‘kies de juiste cloud’. Zijn er dan meerdere? Het antwoord daarop is ja. Er zijn drie opties waar u uit kunt kiezen: de publieke cloud, de private cloud en hybride cloud. Binnen de publieke cloud kunt u gebruikmaken van allerlei standaard applicaties die voor iedereen beschikbaar zijn. Goede voorbeelden hiervan zijn: Microsoft Office 365 of CRM-software. Dit wordt ook wel SaaS (Software as a Service) genoemd.

Daarnaast is er de private cloud. Hierbij gaat het om een eigen ICT-omgeving, geplaatst in een datacenter, waarvoor bijvoorbeeld Solviteers dan een persoonlijke werkomgeving ontwerpt, onderhoudt en beheert.

Tot slot is er de hybride cloud. Hierbij gaat het meestal om een combinatie tussen de private- en de publieke cloud. In veel gevallen maken bedrijven hier onbewust al gebruik van. Bijvoorbeeld omdat ze een e-mailaccount hebben die via het internet te benaderen is of een andere (publieke) cloudapplicatie die ze naast de eigen (lokale) software gebruiken.

2. Bepaal wat u nodig heeft

Bepalen welke cloud de juiste is, kan een hele uitdaging zijn. Zo moet er bijvoorbeeld rekening gehouden worden met uw werkmethode en/of bedrijfsprocessen en de applicaties die u gebruikt. Het is verstandig om u goed te laten adviseren bij het kiezen van de juiste cloud.

3. Richt de werkplek in

Werken in de cloud kan een grote impact hebben op uw werkplek. Wanneer u er bijvoorbeeld voor kiest om te werken in een cloudomgeving, betekent dit werken waar en wanneer u maar wilt. De keuze voor een laptop is dan logischer dan de keuze voor een desktop. Daarnaast zijn er wellicht minder kantoorplekken nodig omdat medewerkers vaker vanuit huis gaan werken.

4. Let op de randapparatuur

Tegelijkertijd blijft er altijd een lokale werkomgeving bestaan. Denk hierbij aan randapparatuur zoals printers, telefoons en routers of modems. Al deze apparatuur moet goed beveiligd en onderhouden worden.

5. Zorg voor een goede beveiliging

Bij werken in de cloud is er een nieuwe vorm van beveiliging noodzakelijk: identiteitsbeveiliging. Dit komt omdat de werkomgeving in de cloud overal toegankelijk is. Daarnaast is het ook mogelijk om met elk device, denk aan een smartphone of tablet, de werkomgeving te benaderen. Dit zorgt voor extra kwetsbaarheid. Een goede oplossing hiervoor is Multi Factor Authenticatie waarbij werknemers zich op meer dan één manier moeten identificeren. Dit houdt in dat er naast het wachtwoord een extra code ingevoerd moet worden. Deze code ontvangen zij via hun (geregistreerde) mobiel.

6. Regel een back-up

Ook wanneer u werkt in de cloud is een goede back-up een vereiste. U wilt immers geen verlies van bedrijfsgegevens. De meeste cloud-aanbieders maken automatisch een back-up van uw omgeving. Het is echter wel verstandig om ook te zorgen voor een externe back-up zodat uw cloudgegevens ook op een andere locatie staan opgeslagen.

7. Doe het niet zelf

Tenzij uw bedrijf beschikt over een ICT-afdeling met toegepaste kennis over de cloud, is het niet aan te raden om zelf uw digitale transitie te regelen. Om zeker te zijn van een een soepele overgang naar het werken in de cloud is het verstandig een ervaren ICT-partner in te schakelen.

Denkt u na over een gehele of gedeeltelijke overstap naar de cloud? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Wij denken graag met u mee over de beste oplossing. U kunt ons bereiken via het telefoonnummer: 030 280 3655 of door een e-mail te sturen naar info@solviteers.nl.

Meer informatie?

Livechat

Wij zijn via Livechat beschikbaar tussen 08:30 en 17:00 uur.

Start Livechat

Contact

Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur.

+31 (0) 30 280 36 55

In heel het land zijn de gevolgen van het Coronavirus voor iedereen merkbaar. Ondanks deze ongewone tijd blijft Solviteers u zo flexibel mogelijk ondersteunen. Wij zij goed bereikbaar via telefoon, live chat en per e-mail. Afspraken plannen wij online in zodat u snel geholpen wordt.