14 augustus 2019

Werken in de cloud: hoe u uw dataveiligheid en continuïteit kunt garanderen

Organisaties maken in toenemende mate gebruik van Office 365. De komst van Office 365 brengt een aantal veranderingen met zich mee. Zo is met de mogelijkheid van Exchange online binnen Office 365 een eigen Exchange server veelal niet meer nodig. Daarnaast is ook cloudopslag in SharePoint of OneDrive een behoorlijke verandering. Door deze ontwikkelingen zien wij dat er steeds meer bedrijfsdata “naar buiten verhuist”. In plaats van op een eigen fileserver komt de bedrijfsdata nu in de cloud te staan.

Maar hoe zorgt u dat bedrijfskritische data van u en uw klanten veilig bewaard wordt en altijd beschikbaar is?

Voor- en nadelen van werken in de cloud

De voordelen van het werken in de cloud zijn evident. De cloud biedt flexibiliteit, schaalbaarheid en u heeft de mogelijkheid om altijd en overal te kunnen werken. Ook biedt de dataopslag in de Microsoft cloud veel voordelen. U heeft bijvoorbeeld minder kosten aan een eigen netwerk en er wordt een goede beveiliging geleverd. Anderzijds kunnen er ook nadelen aan kleven. Naast de afhankelijkheid van uw verbinding naar het cloud platform heeft u ook te maken met de technische betrouwbaarheid van de clouddienst.

Buiten de technische aspecten kunt u ook te maken krijgen met juridische aspecten omtrent dataveiligheid en privacy. De voor- en de nadelen dient u als organisatie op een goede manier tegen elkaar af te wegen. U bent als organisatie immers zelf verantwoordelijk voor uw eigen data. Hierbij is het een voordeel om Solviteers aan uw zijde te hebben. Wij kennen de technische en organisatorische aspecten van Office 365 én diverse aanbieders die aanvullende security- en beschikbaarheidsdiensten bieden.

Geen verlies van data dankzij aanvullende back-up

Een van onze klanten is enige tijd terug overgestapt van een traditionele Office licentie met opslag op eigen servers, naar Office 365 met opslag in SharePoint. De beschikbaarheid van data was hierbij een zeer belangrijke randvoorwaarde.

Ondanks dat er goed vertrouwen was in de standaard Microsoft systemen, is er op grond van zorgvuldigheid gekozen voor een back-up van de mail- en SharePointdata bij een derde partij. Hierbij waren er twee voor de hand liggende en goede mogelijkheden: een lokale back-up met Veeam en een cloud back-up met Barracuda. Er is uiteindelijk voor Barracuda gekozen omdat zij naast back-up ook archivering aanboden, beide in de cloud. Door samenloop van omstandigheden raakte recent de data van een gebruiker kwijt. Ook de standaard Microsoft back-up was niet meer beschikbaar. Door terug te vallen op de back-up in Barracuda wisten wij in korte tijd de data weer te herstellen – zonder dataverlies.

Bewuste keuze voor passende Office 365 licentievormen en aanvullende producten

Zoals gezegd, u bent als organisatie zelf verantwoordelijk voor uw data. Met onze marktkennis en ervaring helpen wij organisaties om weloverwogen keuzes te maken voor passende Office 365 licentievormen en aanvullende producten. Solviteers is bijzonder kritisch als het gaat om dataveiligheid en continuïteit. Wij helpen u graag bij het kiezen, het implementeren en het beheren van een goed passend systeem.

Wilt u weten hoe wij u kunnen helpen?

Neem dan contact met ons op, wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden en kunnen u adviseren over de oplossing die het beste bij u past.

 

Meer informatie?

Livechat

Wij zijn via Livechat beschikbaar tussen 08:30 en 17:00 uur.

Start Livechat

WhatsApp

Via 06 14879903, op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur.
We reageren binnen 15 minuten.